MEETUP met andere Cultuur Platforms

25.09.2023 - Samen met Zimihc organiseerden we een MEETUP met andere Cultuur netwerken in de regio. De insteek? Vooral veel van elkaar leren over het verbinden van stad en land.

Met cultuurmakers uit Houten, IJsselstein, Veenendaal, Zeist, Nieuwegein, Amersfoort, Woerden, Wijk bij Duurstede, én diverse raadsleden, bestuurders en beleidsambtenaren gingen we aan de slag in Het Klooster van Woerden. 

Kernen zichtbaar maken

Hoe verbinden we de centrale stad of dorp met de kleinere kernen? Hoe zorgen we ervoor dat ook de amateurkunst in de kleinere kernen zichtbaar zijn? Dat stond centraal gedurende de middag. Na een opening van Esther Didden en Wethouder Vierstra, volgde een live optreden van leden Nieuw Leven Kamerik en Kunst na Arbeid uit Zegveld. De documentaire Tutti over het fanfareleven, (gemaakt door onze stagiaire Marit Snepvangers) werd weer enthoustast ontvangen. Daarna was het de beurt aan Bea Nederhoff van theater Aan de Slinger uit Houten. Zij vertelde een aanstekelijk verhaal over het multi-disiplinaire festival Loeren dat zij organiseren in 't Goy, in de kersengaard bij boer Vernooij.

 

Aan de slag

We gingen vervolgens aan de slag in twee werksessies, onder leiding van Froukelien IJntema en Casper Broekaart van Zimihc. Daar werden succesvolle ideeen uigewisseld om mensen dichter bij elkaar te brengen. En om te bespreken hoe je eventuele drempels kunt wegnemen om het voor elkaar te krijgen.

Het resultaat? Intermediairs, zoals Cultuur netwerken, zijn hard nodig om de breedte van het culturele veld te bereiken. Daar waren we het allemaal over eens. En dan nog lopen we veelal tegen dezelfde obstakels aan zoals geringe middelen, en een kleine capaciteit. Het vraagt om een voortdurende proactieve houding van de intermediair. Wij gaan ons best doen om de kernen meer bij onze activiteiten te betrekken en om hun activiteiten zichtbaarder te maken. We beginnen met een roadshow van het Cultuurcafé, langs de verschillende kernen begin 2024. We gaan heel graag in gesprek ...wie weet wat daaruit weer voortkomt. 

 

Foto's: Peter-Paul Oostveen

 

Meer nieuws