Lezen in beeld: de kunstenaars, werken en verhalen erachter

20.12.2023 - Zes kunstenaars maakten voor ons project Lezen in beeld een prachtig kunstwerk. Hun opdracht? Maak een monumentaal (groot) werk dat leesplezier uitstraalt. En of dat gelukt is... hierbij alle werken op een rijtje, met toelichting.

Lezen in beeld is een initiatief van Cultuur Platform Woerden. De kunstwerken zijn daarna geschonken aan Bibliotheek Het Groene Hart. 

Jody Verhoef - Oneindig veel verhalen 
Jody volgt de opleiding Restauratie Decoratie op het Nimeto, Utrecht. Met het kunstwerk wil ze laten zien dat er oneindig veel verhalen zijn voor iedereen van jong tot oud. Maar dat er ook nog oneindig veel verhalen geschreven kunnen worden. 

Flo Kortekaas - Lees de stad
Dit werk gaat over hoeveel er eigenlijk te lezen is in de stad. Ook wil Flo Kortekaas hier mee laten zien dat grote bedrijven vaak schreeuwen om aandacht met hun reclame borden. Maar dat het ook heel leuk is om op de kleine dingen op straat te letten, dingen die niet geplaatst zijn door bedrijven. En verder maakte ze gewoon een drukke zoekplaat waar je  lang naar kan kijken. Kun jij de 9 katten vinden? 

Mariëtte van Waard - Een Andere Wereld 
Deze Woerdense kunstenaar is van alle markten thuis. Haar hart ligt bij het ontwerpen en maken van kunst, decors en interieurs, fotograferen, schilderen en werken met hout. In haar vrije (fotografische) werk neemt ze de kijker graag mee naar de diepere laag onder de werkelijkheid. De gelaagde, impressionistische beelden prikkelen je fantasie en geven je een kijkje in een andere wereld.

Dit thema komt terug in haar 3D-werk voor 'Lezen in Beeld', wat laat zien hoe je door het lezen van een boek zelf een nieuwe wereld creëert van binnen, en hoe het tot leven komt terwijl de buitenwereld vervaagt. 

Manon van Vliet
Manon van Vliet studeert illustratie en wilde graag deze opdracht gebruiken om 
binnen haar eigen werkveld een opdracht te doen. Tijdens het schetsen probeerde ze 
een tussenweg te vinden tussen lezen en plezier, en wilde ze nieuwsgierigheid opwekken. 
Haar idee bij dit werk is dat je helemaal in je eigen fantasiewereld terechtkomt, 
wanneer je aan het lezen bent. Maar iedereen mag natuurlijk met zijn eigen fantasie 
ernaar kijken en zich verwonderen wat er gebeurt. 

Elvira Balla - Jouw magische boekenkast
Elvira Balla is een Hongaarse kunstenares en workshopgever. Ze is lid van de Kunstkring 
Woerden. Haar kunstwerk is een blauwe rollende rook magische boekenkast, waar alle tovenarij 
mogelijk is, waar jouw fantasie oneindig is. Op de rug van het boek kan je een teken 
zien. Het is een raadsel: Welk boek is dit? En nu komt het magische, er zijn meerdere 
oplossingen! Doordat je naar hen kijkt, komen ze tot leven. Het is jouw magische boekenkast!

Karlijn de Bruijn - De Linde van Leesplezier
Karlijn de Bruijn is een opkomend kunstenaar en kunsteducator die studeert aan de afdeling Fine Arts and Design in Education aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met haar kunstwerk ‘De Linde van Leesplezier’ probeert ze op een interactieve manier mensen in contact te laten komen met de diversiteit binnen lezen, bijvoorbeeld op het gebied van genres en de manieren om te lezen.

Bedankt Peter-Paul Oostveen voor alle foto's.

Meer nieuws